Begeleiding in de laatste levensfase

Praten over de dood

Praten over de dood is in onze westerse wereld vaak een taboe terwijl doodgaan de enige zekerheid is die ieder mens heeft. Alleen het moment en de manier waarop zijn onbekend. Angst voor de dood kan een gesprek over de dood in de weg staan. En als de dood dan op je pad komt en je hebt aanvaard dat je binnen afzienbare tijd gaat overlijden kan het nog steeds moeilijk zijn om het gesprek aan te gaan als je ziet dat je dierbaren verdriet hebben. Moet jij het verdriet dan nog verder vergroten?

Het niet praten over de dood terwijl je terminaal ziek bent, kan voor grote eenzaamheid zorgen. Soms wil je je zorgen en je angsten delen. Je wilt een stem in het stoppen met de behandelingen of op zijn minst in het gesprek over de mogelijkheden die er nog zijn. Je wilt laten weten hoe je je uitvaart voor je ziet. Misschien zijn er nog onuitgesproken wensen, is er nog onmin uit te spreken of wil je nog ergens spijt over betuigen. Maar hoe ga je dat gesprek dan aan?

Stervensbegeleiding

Het is prettig te weten dat er mensen zijn die opgeleid zijn om iemand tijdens het laatste stukje van het leven te begeleiden. Een stervensbegeleider kan met je in gesprek over het leven en de dood, over de angst en het vertrouwen, over terugkijken en vooruitkijken, over hoe je je eventuele ziekte beleeft, over wat je nog wil of wat je persé niet meer wilt. Ook kan een stervensbegeleider het gesprek met je naasten aangaan op het moment dat jij daar niet toe in staat bent. Zo kan een opening ontstaan en bij de naasten begrip komen voor jou en bij jou voor je naasten. Dat kan de band tussen jullie nog sterker maken.

René Gude, Denker Des Vaderlands, zei ooit: “Sterven is doodeenvoudig, iedereen kan het”.

Zelf zie ik het anders. Sterven is niet voor iedereen eenvoudig, het overkomt iedereen en het overkomt iedereen maar één keer. Je kunt het niet overdoen.

Hulp van buitenaf

Ik ben gediplomeerd stervensbegeleider, ritueelbegeleider en deskundige op het gebied van nabestaan en rouwen. Ik kan jou en je naasten helpen het laatste stukje van je leven misschien een beetje lichter te maken.

Het is van groot belang dat het klikt tussen jou en mij als stervensbegeleider. Het eerste, oriënterende gesprek, is dan ook vrijblijvend en kosteloos.

Kosten voor stervensbegeleiding worden soms vergoed uit de ziektekostenverzekering. Kijk voor meer informatie op de website van je eigen verzekeraar of vraag het je huisarts.