Begeleiden bij afscheid

Als een dierbare overlijdt, komt er veel op je af. Vaak teveel. Je moet een uitvaartbegeleider zoeken. Je moet, al dan niet samen met hem of haar, nadenken over de keuze van een kaart, een kist, een bloemstuk. Wie moeten er een kaart? Heb je alle adressen? Welke muziek moet er gedraaid worden? Moet er een gedicht of juist niet. Een metafoor misschien? Dan moet er ook nog een toespraak geschreven worden. En, op de dag van de uitvaart,  worden uitgesproken. Durf je dat? Kun je dat?

Ik kan je helpen bij het vormgeven van de afscheidsbijeenkomst, waar deze dan ook gehouden wordt.

Ook kan ik je helpen bij het zoeken naar mooie muziek, een ontroerend gedicht. Ik zoek en vind de rode draad in iemands leven en als die rode draad zich er voor leent, kan ik daar een ritueel mee maken.

Op de dag van de uitvaart kan ik het levensverhaal uitspreken, dat ik samen met jou heb geschreven.

Soms is het in het belang van de nabestaanden beter om een ritueelbegeleider in te schakelen. Hij of zij kan hulp bieden als een ex-partner overlijdt en de relatie daarmee ingewikkeld is. Misschien zijn jij en jullie eventuele kinderen niet welkom bij de uitvaartplechtigheid en wil je toch goed afscheid nemen. Dat is vooral voor de kinderen van groot belang, zij verliezen immers een ouder. Ook dan kan ik je bijstaan en een herdenking vormgeven. Dat kan thuis, met mooie muziek, herinneringen en eten dat herinnert aan de overledene.